Ознаке

Dva oklopna transportera viđena su u blizini ruske vojne baze u drugom po veličini ukrajinskom gradu Sevastopolju, javio je danas novinar AFP-a, dok je oko 500 ljudi protestovalo u gradu.

Jedno od vozila je viđeno u bazi ruske Crnomorske flote, dok je drugo viđeno parkirano u dvorištu koje je iznajmila ruska mornarica u centru grada, rekao je novinar.

Dva vozila su se pojavila u momentu kada je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov upozorio na „opasne znake separatizma“ usred bojazni da bi ukrajinski, a pro-ruski region Krima mogao da traži podelu zemlju nakon što je ukrajinski parlament svrgao predsednika Viktora Janukoviča, navodi AFP.

Portparol ruske Crnomorske flote je na pitanje AFP-a odbio da komentarišu pojavu dva vozila, a lokalni mediji su izvestili da su oni dovezeni „u slučaju terorističkih napada“.

U međuvremenu, oko 500 pro-ruskih demonstranata okupilo se u centru grada da pruži podršku biznismenu Alekseju Čaliju, kojem su predstavnici gradskih vlasti Sevastopolja na Krimu, koji se smatra glavnom bazom ruske Crnomorske flote od 1783. godine, poverili gradsku administraciju.

„Mi smo mirni demonstranti, za sada“, rekao je Aleksander Sinijavski, preneo je AFP.

Krim je autonomna oblast Ukrajine koja je do pre 60 godina administrativno pripadala Rusiji, a od oko dva miliona stanovnika, oko 60 odsto čine Rusi.

JANUKOVIĆU TREBA SUDITI U HAGU!

Parlament Ukrajine izglasao je danas da se odbeglom smenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi za „ozbiljne zločine“ pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Rezolucija, usvojena većinom glasova u parlamentu, dovodi u vezu Janukoviča sa nasiljem policije nad demonstrantima, što je dovelo do pogibije 82 građanina Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

U rezoluciji je navedeno da i bivšem ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zaharčenku i bivšem tužiocu Viktoru Pšonki, takođe, treba da se sudi u Hagu.

Međunarodni krivični sud nije dobio nikakav zahtev ukrajinske vlade kojim se traži istraga događaja koji su doveli do svrgavanja predsednika Janukoviča, rekao je danas portparol suda u Hagu.

„Vlada može da sačini izjavu kojom prihvata nadležnost suda za protekle događaje“, rekao je portparol suda Fadi El Abdalah, koji je dodao da će onda od Tužilaštva suda zavisiti odluka o tome da li će otvoriti istragu ili ne.

Posle tromesečnih protesta i sukoba u Kijevu, ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.

Za Janukovičem je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, a prema poslednjim informacijama ukrajinskih medija Janukovič se nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

Evropa je spremna da Ukrajini pruži ekonomsku i finansijsku pomoć, ali u zemlji prvo mora da bude formirana vlada, rekao je novinarima predstavnik Evropske unije u Rusiji Vigaudas Ušackas.

U ovom momentu konsultacije o tome se obavljaju u raznim svetskim prestonicama, rekao je diplomata, a prenose Ria novosti.

Prema njemu, EU je spremna da pruži pomoć, ali je prvo potrebno da se u Ukrajini uspostavi stabilnost.

„Mi smo spremni da, čim bude formirana vlada i upoznamo se sa njenim mandatom, damo ekonomsku i finansijsku pomoć Ukrajini“, rekao je Ušackas i izrazio nadu da će Evropa na ovom pitanju sarađivati sa Međunarodnim monetarnim fondom i Rusijom.

LAVROV: UKRAJINA NE SME DA BIRA IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA

Ukrajina ne sme da bude primorana da bira između Rusije ili Zapada, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

To je, kako je navela agencija Rojters, poslednje upozorenje EU i SAD da ne pokušavaju da oblikuju budućnost bivše sovjetske republike.

 

„Opasno je i kontraproduktivno pokušavati da se Ukrajina primora da bira po principu ‘Vi ste sa nama ili protiv nas'“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Luksemburga Žanom Aselbornom.

 

Lavrov je istakao da je Rusija „zainteresovana da Ukrajina postane deo evropske porodice“, prenela je agencija Itar tas.

 

Ako bude sproveden predlog novih ukrajinskih vlasti o obustavljanja emitovanja ruskih TV kanala u Ukrajini, to će biti ozbiljno kršenje slobode govora, rekao je Lavrov.

EŠTON: POVRATAK TIMOŠENKOVE VAŽAN ZA STABILIZACIJU ZEMLjE

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je danas u Kijevu da će povratak bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u politiku pomoći stabilizovanju situacije u zemlji koja se nalazi u političkom previranju nakon što je njen predsednik napustio Kijev nakon žestokih protesta, a parlament preuzeo vlast.

Eštonova je u razgovoru s Julijom Timošenko, koja je u subotu puštena iz zatvora, rekla da se raduje daljem nastavku dijalog sa bivšom premijerkom i dodala da su aktivnosti Timošenkove značajne za budućnost zemlje, kao i da će to pomoći očuvanju jedinstva Ukrajine, prenela je ruska agencija Itar-Tass.

Partija „Otadžbina“ koju predvodi Timošenkova, saopštila je da su dve strane danas razgovarale o situaciji u Ukrajini i razmenile mišljenja kako izaći iz sadašnjeg ćorsokaka.

Razgovaralo se o prvim koracima koje treba da naprave i Ukrajina i Evropska unija na stabilizovanju situacije i povratka zemlje na evropski kurs, saopštila je partija.
Njih dve su posebno razgovarale i o pomoći Evropske unije Ukrajini – finansijskoj i ekonomskoj, a odluka o podršći će najverovatnije biti doneta uskoro.

Timošenkova i Eštonova razgovarale su i o stvaranju nove vlade i istakle da u novom kabinetu treba da budu i predstavnici demonstranata sa Trga nezavisnosti i tehnokratski stručnjaci.

Posle tromesečnih protesta i sukoba u Kijevu, ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja. Za Janukovičem je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo.

 

Ruska oklopna vozila već u Sevastopolju! | Svet | Novosti.rs.