Ознаке

 

DOK lekari sve teže dolaze do posla u našoj zemlji, u svetu su im vrata ordinacija širom otvorena. Oko 10.000 medicinskih radnika srpskog porekla radi po bolnicama na svim kontinentima. Oni su, međutim, veoma slabo povezani. U SAD postoje samo tri srpska lekarska udruženja: u Teksasu, Njujorku i Čikagu. Jedno od njih je Srpsko-američko medicinsko udruženje (SAMA), koje je pre četiri godine osnovala grupa američkih lekara srpskog porekla i koje broji oko 450 ljudi.

Dr Ivan Aksentijević, predsednik ovog udruženja, koji se usavršavao u prestižnoj bolnici „Hopkins“ u Vašingtonu, a sada vodi privatnu ordinaciju, kaže da u njihovom udruženju ima puno lekara, ali znatno više onih koji to nisu:

– Udruženja nisu povezana, pa ne mogu zajednički ni da pomažu Srbiji. Ima članova koji i nisu srpskog porekla i onih koji su školovani u inostranstvu. Do sada je naša asocijacija donirala opremu u nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji: renovirano je kompletno muško odeljenje u bolnici za psihijatriju „Dr Laza Lazarević“, nabavljene su klime na Odeljenju neurohirurgije Instituta za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, a planirana su ulaganja u zdravstvene ustanove u Malom Iđošu, Ćupriji, Valjevu i drugim mestima u Srbiji.

Dr Miloš Joković, neurohirurg u Klinici za neurohirurgiju KCS i predsednik SAME u Srbiji, kaže:

– Osim materijalne pomoći, cilj nam je da damo i nematerijalni doprinos, u edukaciji lekara, kao i u organizaciji skrininga u mestima gde pacijentima nije lako dostupna dijagnostika i lečenje.

Zbog svega ovoga, poslednjih godina Fondacija princeze Katarine sa ministarstvima zdravstva i spoljnih poslova i Kancelarijom za dijasporu organizuje Konferenciju srpske medicinske dijaspore. Njihov cilj je upravo čvršće povezivanje udruženja.

Plata od 4.000 evra

Srpski anesteziolozi poslednjih godina često odlaze da rade na Malti, za platu od oko 3.000 evra mesečno i plaćen smeštaj.

Lekar u Nemačkoj prima platu od 4.000 evra, a tamo su, za razliku od Engleske, koja je najprobirljivija, liberalni uslovi za odlazak.

Oko 1.000 srpskih lekara članovi su akademija nauka, direktori poznatih svetskih klinika, stručnjaci u velikim institutima i medicinski savetnici mnogih državnika.

Srpski lekari rade po celom svetu, ali nisu udruženi | Društvo | Novosti.rs.